Sena lektioner

Jag och Alexandra skulle ut och ta en öl, bara för att prata lite. Då alexandra jobbar hemskt mycket så tänkte jag att det var väldigt längesedan just hon och jag var ute och gjorde en "catch up", och det hela slutar med att flickebarnet står och lagar två-rätters åt mig på fredagsmorgonen.
Vi gick in på en bar, i Raval, där de egentligen skulle stänga tidigare, men för att vi skulle lära oss spanska/katalanska så hade de öppet lite längre och det hela slutade med att vi fick gratis öl och gratis spanskalektioner, dock kommer jag inte ihåg mycket av det, då de vi pratade med var väldgt fulla och ville hellre prata om AC/DC. Det är väl så det är i denna stad, Alexandra slog ihop en middag där pannkaka med sylt och grädde var efterrätt. Jag har inte ätit pannkaka på flera veckor så just denna pannkakan var väldigt uppskattad!
 
 

burgare och kyrkor

Herregud, vi har internet i lägenheten! Det blev fixat tidigare i dag, jag fick ett meddelande av Agnes, när jag satt i farfars hotellrum och hade seminarie, om att vi ÄNTLIGEN fått internet i lägenheten. Så nu har jag passat på och skype:at med både pappa och anton och "surfat" runt så fingertopparna känns ömma.
 
I dag fick Sagrada Famillia ett besök av oss tre, jag älskar den kyrkan! Den är så himla tuff att det är svårt att begripa, bara det att det är fruktkorgar på taket tycker jag är nämnvärt! Vi kom dit när klockan var ungefär 10.00 och det gick väldigt smidigt att ta sig in, det var inte så mycket folk där så det var skönt. Efter besöket åkte vi tillbaka hem för jag skulle ha seminarie vid 13.00. Eftersom vi inte hade något internet innan 13.00 så fick jag så snällt låna farfar och Ulla-Britts hotellrum där de har WiFi.
 
Efter seminariet så utnyttjade vårt nya (och ÄLSKADE) internet tills vi gick ut och åt på en jättefin restaurang som ligger ett stenkast från vår gata. Jag åt en god hamburgare, som jag kommer vara mätt på i hela mitt liv. Det hängde stora rislampor i taket som var fina att titta på, men de hade även lampor som var gjorda av gamla böcker som de hade klippt och dragit i ståltråd i och dornat, jättefina. Jag tror jag ska fråga anton om inte vi kan försöka installera en sådan när jag kommer tillbaka till Solna igen.
 
Nu är jag hemskt trött och ska sova, det är en tidig morgon som gäller i morgon också. Då ska vi upp i Montjüic och åka linbana - läskigt! Det är pensionärernas sista dag här i Barcelona och jag ska försöka hitta någon fin restaurang där de kan få avsluta sin fina resa på.
 
 
 
God natt!

Farfar på besök

Buenos días!
Jag kan börja med att göra en uppdatering om mina vader: fortfarande ont. Djävulspromenaden gav mina vader vad de tålde, så nu kan jag inte stå på tå utan att få att sendrag som gör att man vill skrika och falla ner på knä. Men förhoppningsvis går det över snart och då kommer jag ha de starkaste vaderna i Raval!
 
Som rubriken avslöjar så är min underbara farfar på besök här i Barcelona, hans sambo, Ulla-Britt är också med. De kom i går runt lunchtid, innan så satt jag på vårt kafé Mucci's, som ligger i samma byggnad som vår lägenhet och drack en kaffe och åt en himmelsk croissant. Den var säkert nybakad för den doftade underbart, var varm och alldeles helt fantastisk god och frasig. En bra frukost, kan man säga.
Men frukosten var långt ifrån höjdpunkten från gårdagen, min kära farfar hade nämligen tagit med sig två paket leverpastej till mig, åååh! Folk som har bott med mig kan endast förstå min kärlek som jag hyser till leverpastej. Jag kan även avslöja att ett halvt paket är uppätet. Jag kom dock på, i panik, att jag måste ju spara på detta och ta tillvara på att det faktiskt ligger leverpastej i kylskåpet. Så jag ska därför inte superäta leverpastej, utan ta lite åt gången så jag får njuta länge. (jag ÄLSKAR verkligen leverpastej)
 
Annat som hände i går var att det var sista dagen på Mercé-festivalen, så det var massa grejer som hände under både dagen och kvällen. På dagen så tog jag farfar och Ulla-Britt till placa de Sant Jaume, i Gótic, där de hade Katalanska människotorn. det var olika kyrkor från staden som tävlade i att bygga torn så snabbt som möjligt. Lite knäppt, men tufft. Dock satte man hjärtat i halsen när det var barn som klättrade högst upp i tornen. De hade dock hjälm som tur var.
 
Mot kvällen var det sedan en jättestor parad med gigantiska träfigurer som tågade runt hela staden, som tur var så samlades alla dessa figurer utanför vår gata, så när vi skulle gå och äta middag så kunde man patsera mellan dessa läskiga trämonster och titta och peta på dem. När det var middagsdags så hamnade vi på mitt älsklingsställe Rosa Raval och åt mexikanskt, det börjar dock bli lite genant då bartendern känner igen mig. Jag är inte där SÅ ofta, bara helt-okej-ofta.
 
Läskiga träfigurer på vår gata.
Människotorn i Gótic
LEVERPASTEJ!
Fin-farfar på Rosa Raval
 
I dag blir det stranden och mycket läsa i kurslitteraturen, förhoppningsvis lite god tapas också. 
 
Ha det underbart, det har jag!
 

you can have everything

Åh! Det är lite svårt att beskriva gårdagen, för den var helt underbar!
Dagen började med att jag sov länge och skönt i min och agnes underbara dubbelsäng, efter det så mötte jag upp madde (alexandras jobbarkompis) och tog en kaffe på Starbucks. Jag har nu ÄNTLIGEN hittat ett ställe där de har "vanligt" kaffe och som faktiskt smakar kaffe, caffé americano con leche = typ som svenskt bryggkaffe med mjölk. Helt underbart. Och efter att jag och madde suttit där och snackat skit i en halvtimme så kommer agnes som jäktat från stranden, sedan kom även anna, sandra och oskar (också jobbarkompisar till alexandra och madde). Efter att vi alla möttes upp så började vi the walk of our lives. Vi GICK från oss ändå upp till Parc Güell, det är svårt att förstå hur långt det egentligen är. Det är ungefär 5 km dit och uppförsbacke heeeelaaa vägen, jag kan lätt säga att vaderna är ömma i dag.
 
Hur som haver så hade vi det väldigt mysigt när vi väl kom dit, vi gick högst upp (så klart) i parken och hade köpt med oss lite picknick och lite rosévin som vi drack i plastkoppar. Vi lyssnade till musikanter som var klädda i leoparddräkter och hade katter som sidekick. När vi gick ifrån Parc Güell tog vi, tack och lov, Metron tillbaka hem. Väl hemma så hann man andas ut i cirka en halvtimme, sedan kom Anna och Madde hem till oss för att dricka vin och ladda inför en konsert. "Konsert?" tänker ni, och ja det skulle vara en gratiskonsert på kvällen i Encants och gissa vilka som spelade? Inte vilka som helst, utan THE KOOKS! The Kooks hade gratiskonsert i Barcelona, jag älskar att bo här.
 
Så vi gick på gratiskonsert där det var hemskt mycket folk, men även hemskt billig öl. Konserten tog plats vid Estrellas Bryggerifabrik så du kunde köpa öl för 1€, helt plötsligt blev konserten bättre än vad den redan var.
Efter spelningen så gick vi ännu en djävulspromenad från konserten till en bar i El Raval (Zelig, en gaybar där Madde är stammis och känner alla, typ), så vi promenerade ytterligare 5 km. Mina fötter och ben är HELT SLUT i dag. Så just nu har jag suttit på Starbucks i 2 timmar och druckit caffé americano och lånat deras Wifi.
 
I kväll blir det hemmakväll och vila benen, äta guacamole och titta på film.
 
 
Nu ska jag läsa DN.se, puss!

at the coffeeshop

Sitter nu på kaféet ännu en gång. Internetabstinensen blir bara större ju mer man är utan det. Jag har semiarium i morgon och är fett stressad över att vi inte har internet ännu, grejen var att jag till en början tänkte "men jag kan väl ha semiarium på kaféet?". MEN, eftersom det finns någonting som heter siesta i detta land, så har kaféet inget gratis WiFi mellan 13.00 och 16.00. Mitt seminarium börjar 13.00 och håller på till 14.30 - jag kan alltså inte ha seminarium på kafét. Dessutom så skramlar det hemskt mycket från diverse porslin och tallrikar.
 
I dag vaknade vi av att det spöregnade och åskade, jag visste inte ens att det fanns åska i detta land (Spanien är likamed värme och sol för mig). Men hur som haver så åskade det och söta Alexandra är tydligen livrädd för åska så hon vägrade till en början lämna huset. Tills slut så slutade det regna och nu tittar faktiskt solen fram, men det är ganska kallt ute - inte så kallt att man behöver jacka, men i alla fall långbyxor. Spanjorerna går ju självklart i full mundering med sjal och jacka och hela konkarongen, "töntar" tänker jag.
 
Jag sitter och funderar på vad jag ska äta till middag, jag har tre alternativ som cirkulerar i huvudet.
1. Pannkakor
2. Potatis- och Jordärtskocksoppa
3. Korv och makaroner
 
Det skulle vara huuuuuuur gott som helst med pannkakor, men det är så krångligt att fixa allting till det. Med tanke på att inget står på engelska i matbutiken så gör man en grov chansning varje gång man går och handlar. 
 
Men i går så handlade jag lite snacks och en flaska rödvin som jag och Agnes delade på mot kvällen. Vi spelade en version av Canasta, drack rödvin och jag åt i princip upp en HEL chervérulle själv. SJÄLV! Jag fick så djävulusiskt ont i magen mot kvällen att jag inte kunde sova, jelp.
 
I kväll blir det inte en hel rulle chevré, men kanske en hel smet pannkakor. Vi får se vad jag slänger ihop.
Nu ska jag fortsätta med att snoka runt så mycket jag kan på facebook och kolla alla "viktiga" bloggar innan matplanerna blir till verklighet.
 


(Jag råkade säga fel när jag skulle beställa, så nu sitter jag i hörnet och skäms med min take-away-kopp)
 
puss och kram

Lite sådant som saknas



















internet failure

Vårt internet är dött. fan. Eller, vårt och vårt internet är det väl inte. Vi har använt oss utav grannens (ängelns!) WiFi som jag så snällt fick använda till att deltaga på mina semiarier (eftersom jag går en internetbaserad kurs så är internet en ganska stor del, och VIKTIGT att ha, nu när jag är här), men nu har vår fina granne åkt iväg och även stängt av sitt WiFi, så nu sitter vi internetlösa i vår lägenhet och jag börjar få smått panik över detta då jag har seminarium i övermorgon.
Sedan kan man ju fråga sig varför vi inte har vårt eget WiFi, och det är just på grund av att vårt hyresvärd vid MyBarcelonaInn är helt superduperkass på sitt jobb. Vi blev lovade internet när vi flyttade in, en av anledningarna till att vi valde just den här lägenheten, men nu är vi inne på vecka tre i Barcelona och vi har fortfarande inget internet. Vi har klagat och klagat och klagat till vår hyresvärd, men hon inget gör. Tydligen håller de på och byter nätverk i hela huset (därav borrandet på morgnarna som stör min skönhetssömn) och det är inte förrän efter det vi kommer kunna få en router installerad i vår lägenhet (och jag känner att jag inte heller kan lita helt på att den routern komma installeras så fort).. Jag stämplar bara ett stort "SUCK" över denna internetsituationen.
 
Just nu sitter jag och Agnes och trängs på ett kafé som ligger i samma hus som vår lägenhet, här har de gratis WiFi och det är väl här jag kommer att tillbringa mina internetsessioner i framtiden, tills vi får grannens (eller vårt eget) internet tillbaka.
 
Det som har hänt sedan sista uppdateringen är att:
- Jag och agnes testade på att laga egen Tortilla de Patata, den blev god men ful.
- Min röst är mycket bättre och förkylningen är på bättringsvägen.
- Den hemska boken på engelska är snart slut och det är vi GLADA över.
- Jag har druckit café con leche i princip varje dag.
- Jag har även hittat laktosfri mjölk i vårt matbutik som smakar jättegott, det är vi också GLADA över!
- Jag har hittat ett wokställe där de gör helt underbart god wok, yummie in my tummy.
 
Så för familj, vänner och släktingar: Jag är inte död, jag har bara inget internet. Jag har det bra annars, dricker mojito, pluggar och försöker ligga på stranden så ofta jag kan! Vi har det bra, oroa er inte.
 


Puss & Kram!

Söndagspromenad

Jag låter för tillfället som ett exemplariskt exempel på hur en förkyld tjej ska låta. Snörvlar med näsan, hostar slem, tappat rösten och låter som en wookie så fort jag försöker prata. Nu när jag hemma i lägenheten igen så försöker jag vara så tyst som jag kan. Jag har en teori om att mina flickor, Alexandra och Agnes, har smittat mig med diverse sjukdomar. Agnes tappade rösten första veckan här och Alexandra hostar fortfarande. Så vi har ett litet sjuklingsamhäller här på Carrer dels Tallers i Barcelona.

I går kväll hade jag och Agnes hemmakväll med grönsaksdip och JallaJalla medan Alexandra var ute på gallej (vilket hon ska ut på i kväll igen, jag hade följt med, men mina bihålor säger prompt emot). Vi somnade strax efter midnatt och jag vaknade klockan TVÅ! Agnes väckte mig med "Emma, du borde gå upp nu, klockan är faktiskt två..".
Jag blev lite stressad och strax efter det gick vi ut på promenad till La Pedrera (där vi åt supergoda muffins på Lolita Bakery) och Sagrada Famillia, där jag och Agnes gick förbi det Starbucks där jag, mamma och Tove satt och väntade på att kyrkan skulle öppna i påskas. Där kunde man äta mackor som såg ut som hamburgare.

Nu vaknas snart middag, dusch och kurering. Jag hoppas på att låta normalt om två dagar, håller tummarna.

Puss och kram


Fruitas

Måste bara visa en helt underbar frukt som finns i denna stad. "den tandlöse tanten"


oversleep

Herregud, jag är så trött! De senaste dagarna har jag och Agnes gått hemskt mycket, vi har i princip promenerat överallt och Barcelona är en stor stad. Mina tunnelbane-fötter har inte fått känna på förhårdnader av detta slag på länge. Just i dag har jag och Agnes promenerat och haft picknick på Montjüic (judarnas berg), 200-isch meter över havet. Det var jättefint och mysigt men VARMT, inte för att vara den som är den, men jag skulle gärna vilja ha lite mindre värme (men solen får gärna vara kvar) så man inte svettas ihjäl i solen och sedan får en chock när man går in i affär med den full fungerande AC som står på 23 grader = snorig näsa som nyss är piercad.
 
Hur som haver, trevlig dag i dag. Snart vankas matlagning, lite plugg och en film eller två. Men för att tala om dagen i går - shit pommes frittes! I går var det den Katalanska nationaldagen, och då Barcelona är Kataloniens huvudstad så var det hemskt mycket folk här. Jag läste (i en bok eller på internet, eller var det nu var) om att folk typ valfärdar hit bara för att fira nationaldagen. Det kommer tydligen 2 miljoner katalaner hit för att fira, demonstrera osv, och det var flaggor överallt. Verkligen överallt.
På kvällen åkte jag och Agnes till Arc de Triumpf för att vi visste att det skulle hända något där runt 21.00, men det var så mycket att det blev panik och kaos det första som hände när vi kom. När man exempelvis kom upp med rulltrappan så blev det stopp när man kom fram för att det var så mycket folk, grejen var att ingen visste ju att det tog stopp där uppe så folk fortsatte komma med den där förbannade rullstappan. Folk började skrika och greja, men när man väl kom ut ur den hemska folkmassan och in i den mindre folkmassan gick det bättre.
 
Rolig, läskig och en liten annorlunda dag i går. I dag blev det en lite lugnare och mysigare dag.
 


Gullagnes från i dag när vi var uppe i Montjüic.
 
 
beso y abrazo.
 
 
 

Photobooth




PUSS!

Fet Lady GaGa

 

Hälsningar från Agnes

Hej! Jag heter Agnes och tvingas bo med Emma Andersson. Okej hon är faktiskt väldigt nice att bo med, trots att hon tycker att jag sover som Patrik i Svampbob fyrkant...
För att få gästblogga här sa Emma att jag var tvungen att vara brutalt ärlig. Så min brutala ärlighet kommer här:
Jag har nackspärr och det gör könsont. Men vi har druckit ganska mycket vin så det är okej iaf. Tror inte att det duger som brutalt men det får va.
 
Annars mår vi bra. Det är varmt här och vi gillar vår livssituation som Emma brukar säga. Hon säger även att salt är jättebra, Tvivlar dock på den.
 
Här kommer en lista som jag, Emma och Alexandra knåpat ihop
 
Saker som är udda med Barcelona:
Man spolar gatorna med såpa=halt som fan
Folk glor, som tusan
Man äter efter kl 21,00
Barcelona suger på söndagar
Dom som jobbar i butiker är galet otrevliga
Allt går långsamt, man får vänta i tusen år på tex internet
Dom har inte havregryn
 
 
 
 
Ist för att läsa Emmas blogg tycker jag ni borde gå in på min --->sytanten
 
Adios!
 

Ringar och dans

Gangnam Style. Herregud vlken hit! I fredags när Alexandra kom på den briljanta idén om Mojitokväll hos oss så spelades gangnam style på repeat ett antal gånger under kvällen. 
I fredags var det alltså drinkkväll hos oss där Alex hade bjudit in några jobbkompisar, vi drack mina egengjorda mojitos (som svägerskan Tove ska ha ALL cred för!) som jag fick några tummen-up för.
 
Efter hemmadrickandet så skulle vi bestämt till en "asbra bar", och vi började promenera mot denna väl omtalade bar. Problemet var att ingen hittade dit. Ingen av oss 8 halvfulla mojito-svenskar hittade dit, men det gjorde inte heller någon annan som bodde i Barcelona. Vi frågade kanske 5-6 stycken om vägbeskrivning och vi fick olika varje gång. Till slut gav vi upp och satte oss på en halvdaskig irlänsk bar där vi inte varade så länge. Kvällen slutade i alla fall med att jag och Alexandra ställde oss och lagade stormiddag 05.00 med stekta grönsaker och pasta, den ni!
 
I lördags bestod dagen av att vara bakfull och ligga på stranden, vi skulle ha haft picnic i Ciutadellaparken, men ingen orkade. Så det blev hemmakväll med Djävulen Bär Prada och massa godis. Värt.
 
I dag blir det pluggeri för min del, ska läsa en heeemsk bok på 600 sidor som är skriven av ett par snorkiga engelsmän som alla studenter skulle ogilla.
 
beso y abrazo.
 
Min och Agnes tapasmiddag i fredags.
 
Agnes gör vår Barcelona-tribut-gest.
 
Min näsa börjar smått läka, nu kan jag (typ) klia mig där utan att gråta.

Tapas och vin

I morse, klockan 07.00, skrek Kent i mitt öra, de skrek att jag skulle gå upp och skriva PM. Och det gjorde jag också, men herregud vad trött jag var. Alexandra gick upp två minuter innan mig och hostade ikapp inne i badrummet. Innan hon sprang iväg för att uträtta vuxengrejer på banken hjälpte jag flickebarnet att hälla upp lite vatten i flaska, har man inte vattenflaska med sig under dagen så kreverar du i värmen!
 
Det känns bra när man snokar runt på facebook och ser hur alla sverigebor har tagit fram höstjackan, jeansen är på och de bruna läderstövlarna som passar så bra till den stickade mössan. Här strosar jag och Agnes runt i klänning och äter Kinder-Egg-glass och svettas ihjäl. I går var det 31 grader. Vi låg på stranden och fick färg i ansiktet som poppar fram mina fräknar runt näsan. 
 
Nu sitter jag väntar på att mitt seminarium ska starta och sedan längtar jag tills kvällen, då jag och Agnes ska ut och äta go'middag på en tapasbar som inte ligger alltför långt från vår lägenhet. Där blir det oliver, potatiskaka, kallskuret med annat götta till en tillbringare Sangria, fan vad jag älskar min livssituation.
 
Lite tidigare maträtter som vi hunnit med i Barcelona:


 
Puss och kram.

cannelones och mozzarella

Just i dag har det både hänt ingenting och ganska mycket. Lite konstigt kanske, men ni kommer förstå.
Dagen började med att Alexandra hostade så mycket så hon kräktes och väckte mig och agnes, typ. Hon har en hemsk variant av slemhosta som väcker en om nätterna, jag tycker synd om henne. Hur som haver, efter det sprang Alexandra i väg för att fixa lite sjukhuspapper till jobbet och samtidigt så pluggade jag och agnes powenap'ade.
 
Efter plugg åkte jag och Agnes till Encants för att gå på en superstor prylmarknad där Agnes hamnade i ett tygparadis. Eftersom hon syr sina egna kreationer så gick hon lös bland tyger, pärlor, knappar och glittriga band. Jag köpte ingenting, då jag höll på att krevera av värmen.
 
Efter marknaden så åt jag lite lunch/middag, jag åt canneloni som jag blev så hemskt mätt av, helt sjukt. Vi satt på en restaurang som låg nära Palau Reial och vår servitör hade fullt upp med att flörta med den asiatiska bartendern, agnes kunde inte få upp vattenflaskan utan hade sönder den. En bra lunch.
 
Efter lunch-middagen så promenerade vi längs Gotic's gator och slutligen så skaffade jag ring i näsan. Jag har länge funderat på att pierca mig i näsan, och nu när man är på främmande marker och är lite wild & crazy så blev det som det blev. Jag kan berätta stolt att jag grinade och att det gjorde djävulusiskt ont. Han som piercade hade själv hur mycket piercingar som helst, som sig piercare bör, och han berättade att han aldrig varit med om någon (alltså jag) som reagerat så stark på att skaffa septum-piercing. Fan vad töntig jag kände mig då.
 
Men nu sitter jag här med en jävla ring i näsan och tycker det både känns och ser bra ut. Snart ska vi pallra oss ner till stranden och agera cheerleaders, alexandra och hennes jobbarkompisar ska spela beachvolley och sånt fjant håller inte vi på med (typ).
 
beso y abrazo på er, vi hörs!



 
 

På plats

Nu är det första kvällen som barcelona-bo. Eller, det var det väl i går också, men då var det så mycket fix och strul med lägenheten och internet osv. Men nu, äntligen, har vi lägenhet, internet och en nyrustat kök!
I går när vi kom till lägenheten så fick vi vänta i cirka en och en halv timme på att vår husvärd skulle komma och släppa in oss, och när vi väl kommer in så finns det inget internet - panik! Jag skulle ju ha seminarium dagen efter (i dag) och MÅSTE ha internet för att kunna koppla upp på skolans intranät, men det kunde inte husvärden fixa så vi tog tag i det med egna händer. Vi frågade så snällt grannen under oss om vi fick tjuvåka på hennes WiFi, och det fick vi också.

Så i dag har jag haft seminarium och det gick super, annars hade husvärden fått sig en omgång. Efter seminariet så promenerade jag och Agnes runt lite i stan i hopp om att hitta stranden för att sola och bada lite. Vi hamnade på en matmarknad där jag varit förut, kul att känna igen sig, där köpte vi Kinder-Egg-glass och Hallon-frozen-yoghurt och promenerade tills vi hittade stranden. Där somnade jag med vind i håret och allt var underbart.

På vägen hem igen handlade vi massa mat, jag köpte lite färska grönsaker och kallskuret. En flaska Cava fick följa med också, den kommer nog drickas under lite kortspel - jag och Agnes köpte nämligen en fin liten kortlek med damer på som vi ska nöjas med under kvällen. Ingen utgång i kväll.

I morgon är det plugg på stranden som gäller, det ska bli nice.

Adios amigos och puss på er.

RSS 2.0